Založ si blog

Fakty a mýty o ľudskom mozgu

Mozog je najkomplexnejším orgánom v ľudskom tele. Často môžete počuť, že ľudia ho používajú iba 10%. Je to pravda?

Akú časť mozgu človek používa?

Je to mozog, ktorý určuje, ako človek vníma svet okolo seba. V priemere váži asi 1,5 kg a skladá sa zo 100 miliárd neurónov – buniek, ktoré vnímajú a prenášajú informácie [1] .

Ako ukazuje nedávny prieskum amerických vedcov, takmer 56% ich krajanov sa domnieva, že Homo Sapiens využíva iba 10% ich mozgu [2] . A musím priznať, že táto viera je veľmi častá nielen v Spojených štátoch. V skutočnosti nejde o nič iné ako mýtus a neurovedci ho už dávno odhalili. Väčšina orgánov je aktívna takmer stále [3] . Vedci uskutočnili výskum na túto tému už v roku 2009 [1] .

Pomocou schopností funkčného MRI odborníci zmerali aktivitu orgánu pri rôznych úlohách a zistili, že väčšina mozgu zostáva aktívna takmer neustále, aj keď človek vykonáva veľmi jednoduché úkony. Orgán je navyše prebudený, aj keď osoba odpočíva alebo spí. Presné percento aktivovaných orgánových buniek sa ale líši od človeka k človeku. Tento ukazovateľ sa tiež mení v závislosti od toho, čo daná osoba robí alebo o čom premýšľa.

Ako sa objavil 10% mýtus

Mýtus, že ľudský mozog funguje iba na 10%, je taký rozšírený a existuje tak dlho, že dnes je dokonca ťažké presne určiť jeho pôvod.

Všetko sa to pravdepodobne začalo v roku 1907, keď v časopise Science vyšiel článok psychológa a spisovateľa Williama Jamesa, v ktorom tvrdil, že človek využíva iba zlomok svojich duševných zdrojov. Vedec však v článku nespomenul, aké percento jeho mozgu využíva Homo Sapiens [4] . Ale kde presne bolo spomenutých povestných 10% bolo spomenutých v knihe Dale Carnegieho Ako získať priateľov a vplyv na ľudí, ktorá vyšla v roku 1936. Tento mýtus bol spomenutý ako niečo, čo profesor vysokej školy, kde Carnegie študoval.

Mimochodom, podľa vedcov neuróny obsadzujú asi 10% všetkých mozgových buniek [1] . Je možné, že práve táto informácia prispela k vzniku mýtu, ktorý sa naďalej replikuje a ďalej posilňuje vieru človeka v neho.

Dá sa vylepšiť funkcia mozgu?

Rovnako ako u iných orgánov, stav mozgu priamo závisí od stravy a aktivity človeka. Dodržiavaním zdravého životného štýlu môžete skutočne zlepšiť jeho prácu.

Účinky stravy

Nesprávna výživa môže zhoršiť zdravie človeka a spôsobiť rozvoj srdcových chorôb, obezity, cukrovky 2. typu. A tieto choroby zase zvyšujú riziko demencie .

Aby ste zlepšili svoje zdravie mozgu, mali by ste do svojej stravy zahrnúť nasledujúce jedlá:

Fyzická aktivita

Úlohu fyzickej aktivity pri udržiavaní zdravia mozgu nemožno podceňovať. Na zníženie rizika zhoršenia funkcie mozgu stačí venovať aspoň 30 minút denne aktívnej chôdzi. Užitočné sú aj plávanie, jogging a cyklistika.

Mentálny tréning

Mozog pracuje na svalovom princípe: čím aktívnejšie ho používate, tým lepšie plní svoje funkcie. Preto by ste nemali ignorovať špeciálny mentálny tréning, aby ste udržali zdravie orgánu. Mimochodom, podľa jedného z vedeckých experimentov je u ľudí, ktorí majú záujem o logické úlohy, riziko vzniku demencie o 29% menšie [5] .

Ďalšie bežné mýty

Okrem 10% mýtu existuje o ľudskom mozgu aj mnoho ďalších mylných predstáv. Ale väčšina z nich už má vedecké vyvrátenie.

Ľavá a pravá hemisféra

Mnohí pravdepodobne počuli, že u tvorivých ľudí dominuje pravá hemisféra, zatiaľ čo u ľudí s logickým typom myslenia dominuje ľavá. Posledné výskumy však naznačujú, že nejde o nič iné ako mýtus. Ak je človek zdravý, obe hemisféry sú rovnako vyvinuté [6] . Pravdou je, že hemisféry sú skutočne zodpovedné za rôzne typy úloh. Ľavá teda ovláda reč a pravá emócie [7] .

Vplyv alkoholu

Dlhodobé zneužívanie alkoholu môže viesť k mnohým zdravotným problémom vrátane poškodenia mozgu. Nedá sa však povedať, že každá porcia alkoholu zabíja časť mozgových buniek – to je klam. Proces poškodenia je dosť zložitý. Teda alkohol poškodzuje mozog, ale iným spôsobom. Napríklad je dokázané, že ak žena počas tehotenstva zneužíva alkohol, existuje vysoké riziko, že sa dieťa narodí s fetálnym alkoholovým syndrómom. U ľudí s týmto ochorením má mozog menší objem ako obvykle a pozostáva z menšieho počtu buniek. Takéto deti budú mať v budúcnosti problémy s učením a môžu mať iné odchýlky.

Podprahové správy

Existuje mnoho mylných predstáv o takzvaných podprahových správach a ich vplyve na ľudský mozog. Vedecké štúdie potvrdili, že informácie prijaté zvonku počas spánku vo forme zaznamenaných zvukov môžu u človeka spôsobiť určitú emocionálnu reakciu [8] . Ale ako sa niektorí domnievajú, použitie tejto metódy na štúdium cudzích jazykov alebo iných odborov je nevhodné. Vedecké experimenty ukazujú, že takáto metóda pomôže pripomenúť predtým známe informácie, ale je nemožné týmto spôsobom študovať nové.

Mozgy

Reliéf ľudského mozgu pozostáva z drážok a závitov. Existuje názor, že vždy keď sa človek naučí niečo nové, na povrchu orgánu sa vytvorí nový gyrus. Ale toto je klam. Mozog sa formuje pred narodením a naďalej sa formuje v detstve.

Zaujímavosti

A teraz, keď boli rozptýlené najbežnejšie mýty o ľudskom mozgu, je čas zistiť niekoľko málo známych faktov o tomto orgáne:

  1. Napriek tomu, že mozog tvorí asi 2% z celkovej telesnej hmotnosti, využíva takmer 20% kyslíka a rovnaké množstvo kalórií, ktoré telo spotrebuje.
  2. Už v roku 1945 vedci vypočítali, že mozog tvorí asi 73% vody . Jeho dehydratácia iba o 2% vedie k slabosti , zhoršeniu pozornosti, pamäti a motorických schopností.
  3. Mnoho ľudí verí, že cholesterol je hlavným nepriateľom zdravia. Samozrejme, nemali by ste sa príliš uniesť jedlom bohatým na cholesterol, ale človek sa bez tejto látky nezaobíde. Približne 25% všetkého cholesterolu v tele sa koncentruje v mozgových bunkách, ktoré by bez neho jednoducho zomreli.

Ľudský mozog je úžasný orgán. Vedci ho naďalej skúmajú, objavujú nové fakty a odhaľujú staré mýty.

  1. ↑ ↑  Suzana Herculano-Houzel, 2009 9. novembra – Ľudský mozog v číslach: lineárne zväčšený primárny mozog.
  2. ^ Nadácia Michaela J. Foxa pre výskum Parkinsonovej choroby. – Nový prieskum ukazuje, že Američanom záleží na zdraví mozgu, ale mylných predstáv je neúrekom.
  3.  Robynne Boyd, Scientific American, 7. februára 2008. – Používajú ľudia iba 10 percent svojho mozgu?
  4.  William James, veda. – energie ľudí.
  5.  Jerri D. Edwards, Huiping Xu, Daniel O. Clark, T. Lin Guey, Lesley A. Ross, Frederick W. Unverzagt. – Rýchlosť spracovania tréningu vedie k nižšiemu riziku demencie.
  6. ^ Jared A. Nielsen, Brandon A. Zielinski, Michael A. Ferguson, Janet E. Lainhart, Jeffrey S. Anderson. – Vyhodnotenie ľavého mozgu vs. Hypotéza pravého mozgu s funkčnou konektivitou magnetického rezonancie v pokojovom stave.
  7.  Michael C. Corballis. – Ľavý mozog, pravý mozog: fakty a fantázie.
  8. ^ Laura Jiménez-Ortega, Javier Espuny, Pilar Herreros de Tejada, Carolina Vargas-Rivero a Manuel Martín-Loeches. – Podprahové emočné slová ovplyvňujú syntaktické spracovanie: dôkazy o výkonnosti a mozgových potenciáloch súvisiacich s udalosťami.
  9. MedicalNewsToday.com. – Koľko percent nášho mozgu používame?

Sprisahanie je skutočné

17.03.2024

Sprisahanie je skutočný preklad z anglického conspiracy. Slovo konšpirácia je nespisovný anglicizmus na zmätenie más v digitálnom online priestore. Pretože sprisahanie nevzniká ani sa neprejavuje písaním článkov, úvah či diametrálne odlišným politickým postojom. Sprisahanie elít z USA a Nemecka sa však aktuálne aplikuje na Ukrajine v plnej miere. Bayer, nemecká [...]

THC ako neuroprotektívny antioxidant

13.03.2024

THC je antioxidant, ktorý chráni mozgové neuróny pred glutamátovou toxicitou, avšak iba v jeho čistej forme. Samozrejme ani fajčením zeleného čaju, človek z čaju neprijme žiadne antioxidanty. Samozrejme pri zelenom čaji stačí teplota na ich vylúhovanie 70-80°C, pri THC je to však až nad 170°C. Všetky kanabinoidy totižto patria do skupiny antioxidantov. A keďže THC je [...]

Jazyk (všetkých) politikov je navrhnutý tak, aby lož znela pravdivo

02.04.2023

A dokonale nás o tom presviedča história. Historické fakty, aj také spred desiatich rokov. Keď bol ešte premiér Róbert Fico a zázračne vtedy nebol proruský, ako sa teraz falošne tvári, aby si znovu získal priazeň voličov. Nie, bol a aj vždy bude čistokrvný proamerický demokrat. Stačí si spomenúť na jeho cestu za Obamom a Bidenom, áno tým prezidentom Bidenom, ktorý bol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

otvorenamysel

Každý je taký aký sám chce byť, kto na to nikdy nepríde chce byť hlupák.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 68332x
Priemerná čítanosť článkov: 2010x

Autor blogu

Kategórie